Mindful Bewegen

Mindful bewegen houdt in dat je met aandacht beweegt, zonder oordeel, vriendelijk, geduldig en zonder ander doel dan dat wat je ervaart te aanvaarden. Om met “de grondlegger van de mindfulness Jon Kabat-Zinn te beginnen: “Waar je ook gaat, daar ben je.” Door wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness in combinatie met cognitieve gedragstherapie, depressieve klachten vermindert en mensen leert met zichzelf en het leven dat ze leiden om te gaan. Je leert niet de golven op zee te verminderen (daar heb je geen invloed op) maar je leert te zwemmen en te surfen. Je verdrinkt er niet meer in. De 12 lessen zijn opgebouwd met ontspanning aan het begin en eind. Dat kan zijn door ontspanningsoefeningen (de bodyscan, het volgen van de ademhaling, hold relax methode), metaforen, gedichten of muziek. Tussendoor bewegen we op verschillende soorten muziek en ervaar je dat dit verschillende emoties bij je los kan maken. Er is ruimte om dit met elkaar uit te wisselen. Zo realiseer je je dat je vaak al een bepaald idee of concept hebt, zonder dat je weet dat dat “waar” is.

Je leert dat gedachten en gevoelens “maar” gedachten en gevoelens zijn, waarmee je je niet hoeft te identificeren. Je bent dus meer dan je gedachten en gevoelens. Je hebt pijn of boosheid, je bent niet je pijn of boosheid. Heel vaak haal je uit je chronische pijn of stress ook een stuk identiteit. Je bent die tante  uit Almere met rugpijn geworden, in plaats van dat je die tante bent die rugpijn heeft.

Naast bewegen op muziek, krijg je als je meedoet met de cursus mindful bewegen, elke week verschillende oefeningen op een bepaald thema (loslaten, geduld, aanvaarden, mild en vriendelijk zijn, de vier elementen, de vier seizoenen, kernkwaliteiten, spreuken en gezegden) die je ook thuis kunt oefenen. Je leert tijdens het oefenen op een geduldige en vriendelijke manier, zonder oordeel, dat elke oefening elke dag anders voelt. Dat je door het streven (het willen dat het anders is dan nu) los te laten en goed door te ademen, je eigen grenzen leert kennen en leert verleggen.

Omdat je in de 12 weken een leerproces doorloopt met z’n allen, is het fijn als je aan het begin van de cursus instroomt. De eerste twee lessen kun je zien als proeflessen om te ervaren of de cursus wat voor jou is. Neem anders contact op met Annemarijn wanneer de volgende cursus weer begint.

Locatie Stedenwijk: buurthuis “de Inloop,” ’s Hertogenboschplein 1
– maandag van 9.30-10.30 uur
– vrijdag van 10.00-11.00 uur

Locatie Waterwijk: oude basisschool “het Kofschip”, aan het Slufterplantsoen
– donderdag van 10.00-11.00 uur

Kosten:  6 euro voor een proefles, 72 euro voor de hele cursus

Reacties van cursisten

“Iedere vrijdag als groep bij elkaar en dat raakt soms een gevoelige snaar. Met herinneringen uit ons verleden en zijn wie je bent, nu, in het heden. Ik ben je dankbaar voor je bezielende leiding en je enthousiaste toewijding.”

Liesbeth

Lieve Annemarijn,

Ik stapte net de auto in en werd zo overspoeld met een intens gevoel van dankbaarheid. Zo dankbaar dat jij in mijn leven bent verschenen en hoe je mij hebt bijgestaan en hebt geïnspireerd de afgelopen paar jaar. Dankbaar. Voel het even zooo sterk! Liefs, J.

“Aankomen doen we in de zaal
met rust en meditatie
Verpakt in een mooi verhaal
gericht op positiviteit en acceptatie.
Hierna krijgen we oefeningen op muziek van vroegere jaren
swingend of langzaam, maar altijd goed doordacht.
Het is mooi om dit te ervaren
elke week is het weer onverwacht.
We gaan dan weer tot rust komen
met een korte meditatie vol positiviteit
want ons bloed is toch wel sneller aan het stromen
helaas dan is het al weer tijd.
De dames van de groep geven mij kracht
veel leer ik hoe u staat in het leven
dit had ik nooit verwacht
dat deze cursus mij zoveel inspiratie zou geven.”
Grijsbaard