Psychosomatische fysiotherapie bij chronische pijnen
Het is functioneel dat mensen pijn kunnen voelen. Als je je snijdt aan een mes, dan voel je pijn. Pijn heeft een signaalfunctie: er is iets met je lichaam aan de hand en je gunt je lijf rust om te kunnen genezen. Dit wordt ook wel acute pijn genoemd, omdat er sprake is van beschadiging van lichaamsweefsel. Er is dan een direct verband tussen de lichamelijke schade en de pijnprikkel. Bij chronische pijn is dat verband er niet of in ieder geval veel minder duidelijk. Pijn wordt chronisch, als deze langer dan drie à vier maanden duurt. Vaak is er geen duidelijke medische oorzaak (meer) aan te wijzen voor de pijnklachten. Zo kan iemand veel last van rugpijn hebben, zonder dat er door middel van medisch onderzoek (röntgenfoto, MRI scan) aantoonbaar letsel wordt aangetroffen. Soms wordt er door onderzoek wel een afwijking of letsel aangetoond, maar is dit geen verklaring voor de ernstige mate waarin de pijn wordt ervaren.
Als je last hebt van langdurig aanhoudende pijn- en stressklachten van je lijf, spelen meer psychische factoren een rol. Hiervoor is langduriger begeleiding nodig. Voordat ik dan ga behandelen, focus jij je op je hulpvraag die op dat moment speelt en maak je middels de bodyscan en het volgen van de adem contact met je lijf. Ik doe een kort fysiotherapeutisch onderzoek om te kijken in welke weefsels je klacht bevindt (gewrichten, huid, kapsel, spieren of in oude mentale pijn- en stresspatronen). Na de behandeling voel je je lijf na en bespreken we wat je ervaart. Bij deze therapie kan ik gebruik maken van principes uit de oplossingsgerichte therapie, uit systemisch werk, uit de cognitieve gedragstherapie en uit de mindfulness.
Kosten: maximaal 31 euro bij mij in de praktijk (bij een goede aanvullende verzekering). Kosten altijd in overleg met de patient.
Ook kun je deelnemen aan een van de drie groepen mindful bewegen, die opgezet zijn als een psycho-somatische tak van de fysiotherapie. Meer info hierover onder het hoofdstuk “mindful bewegen.”